President Ivoorkust roept post van vicepresident in het leven

President Ivoorkust roept post van vicepresident in het leven
President Ivoorkust roept post van vicepresident in het leven

De Ivoriaanse president Alassane Ouattara kondigde zaterdag aan dat er een vicepresident en een Senaat komt in het land. Dat komt in de nieuwe grondwet te staan, waarover eind oktober een referendum georganiseerd wordt. “De creatie van de functie van vicepresident, die samen met de president rechtstreeks verkozen zal worden, (…) om de vrede en stabiliteit te garanderen, is een van de grote vernieuwingen in de nieuwe tekst”, zei Ouattara in een toespraak aan de vooravond van de 56ste verjaardag van de Ivoriaanse onafhankelijkheid.
De nieuwe grondwet moet Ivoorkust volgens de president ook voorzien van een Senaat samengesteld uit “oude dienaars van de staat”, “kwaliteitsvolle persoonlijkheden” die samen zullen werken met het parlement.
“We moeten nieuwe pagina’s schrijven in onze geschiedenis”, zo klonk het bij Ouattara.
De creatie van een nieuwe grondwet was een van de campagnebeloftes van Alassane Ouattara, die in oktober 2015 verkozen werd voor een tweede en laatste ambtstermijn.
Eind juni lieten 25 oppositiepartijen, waaronder het Ivoriaanse Volksfront van oud-president Laurent Gbagbo, weten tegen een referendum over een nieuwe grondwet te zijn.

Bron: Belga