OS 2016 – Nederlandse Van der Breggen wint olympische wegrit bij de vrouwen

OS 2016 - Nederlandse Van der Breggen wint olympische wegrit bij de vrouwen

De Nederlandse Anna Van der Breggen heeft zondag de olympische wegrit bij de vrouwen in Rio de Janeiro gewonnen. Ze haalde het in een sprint met drie voor de Zweedse Emma Johansson en de Italiaanse Elisa Longo Borghini. De finale van de wegrit bij de vrouwen werd ontsierd door een zware crash in de laatste meters van de laatste afdaling van de Nederlandse Annemiek Van Vleuten. Van Vleuten was er tijdens de laatste beklimming vandoor gegaan samen met de Amerikaanse Mara Abbott. Ze gingen samen in de afdaling naar de eindstreep op de boulevard van de Copacabana. Van Vleuten toonde het meeste lef in de afdaling en ze nam afstand van de voorzichtige Abbott. De 33-jarige Van Vleuten was op weg naar goud maar ging hard onderuit in een bocht en bleef roerloos in de berm liggen.
Abbott werd in de slotmeters ingehaald door het trio Van der Breggen, Johansson en Longo Borghini. De 26-jarige Van der Breggen trok zelf de sprint aan en pakte de olympische titel. Het zilver was voor Johansson, het brons voor Longo Borghini.
Volgens de Nederlandse delegatieleider Maurits Hendriks is Van Vleuten onder begeleiding van een dokter met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De Nederlandse wielerbond KNWU zegt dat het naar omstandigheden goed met haar gaat.
Het is de eerste gouden medaille voor Nederland op deze Olympische Spelen.
De Nederlandse vrouwenploeg controleerde de wedstrijd over 137 kilometer vrijwel volledig. Ellen Van Dijk voerde lang het tempo aan in het peloton. ‘Waterdraagster’ en olympisch titelverdedigster Marianne Vos maakte deel uit van een eerdere kopgroep en Annemiek Van Vleuten en Anna Van der Breggen voerden de strijd op in de finale.
Marianne Vos werd negende.

bron: Belga