OS 2016 – Gecontesteerde Efimova realiseert tweede tijd in reeksen 100m schoolslag

OS 2016 - Gecontesteerde Efimova realiseert tweede tijd in reeksen 100m schoolslag

De Russische zwemster Yuliya Efimova, te elfder ure opgevist voor de Spelen nadat ze eerst geweerd was wegens dopingperikelen, heeft in de reeksen van de 100 meter schoolslag de tweede tijd gezwommen. De viervoudige wereldkampioene, in 2012 in Londen goed voor brons op de 200 meter schoolslag, klokte een tijd van 1:05:79, slechts een honderste van een seconde trager dan de Amerikaanse Lilly King, die de snelste tijd zwom.
De aanwezigheid van verschillende zwemmers die eerder voor doping gestraft geweest zijn, zoals de Chinees Sun Yang en de Zuid-Koreaan Park Taeh-wan, of die geciteerd worden in het intussen beruchte McLaren-rapport, zorgen voor tandengeknars bij verscheidene tegenstanders. De Litouwse Ruta Meilutyte, Olympisch kampioene in 2012 en zeer kritisch tegenover Efimova na haar positieve 2013, was goed voor de vierde tijd in de reeksen.
Een andere Russische zwemmer die eerst geweerd was maar nadien opgevist, Nikita Lobintsev, zwom een 36ste tijd in de reeksen van de 200 m vrije slag en plaatste zich dus niet voor de halve finales.

bron: Belga