Minder ongevallen op vakantie, maar wel vaker ziek

door
Belga
Leestijd 2 min.

VAB-Reisbijstand kent een daling van het aantal medische dossiers met 11 procent in de maand juli in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. We hadden kennelijk minder ongevallen op vakantie (-18 pct), maar we werden vaker ziek (+15 pct). Vergeleken met vorig jaar moesten ook minder vakantiegangers naar huis terugkeren door een ziek of voor een overleden familielid (-18 pct). Dat maakt mobiliteitsorganisatie VAB-Reisbijstand bekend op basis van eigen onderzoek. VAB-Reisbijstand stelt ook vast dat Turkije aan populariteit inboet als vakantiebestemming: er zijn 36 pct minder medische dossiers. Dat wekt weinig verwondering want de toeristische sector kreeg er flinke klappen na terreuraanslagen en de recente mislukte coup.

De top-5 van de landen waar de Vlaamse toerist medische problemen had in de voorbije maand juli, waren:

1. Frankrijk: 16 pct

2. Spanje: 9 pct

3. Italië: 6 pct

4. VS: 6 pct

5. Thailand: 5 pct.

Naast gezondheidsproblemen zij er ook "technische" problemen die toeristen verplichten om een beroep te doen op reisbijstand. Die technische problemen zijn met 4 pct toegenomen. Dat komt vooral door problemen met sleutels die met bijna een kwart, 23 pct, zijn gestegen. VAB geeft als tip mee om steeds de reservesleutel mee te nemen op vakantie en hem niet in de auto te bewaren. Het is ook goed om je identiteitspapieren en inschrijvingsbewijs van je auto te kopiëren ingeval van sleutelperikelen. Bandenpech kwam dit jaar 3 pct meer voor, omdat steeds minder auto's een reservewiel hebben.

Het vakantieland met de meeste Vlaamse pechvogels is Frankrijk (47 pct) voor Nederland (13 pct) en Italië (10 pct). Daarna volgen nog Duitsland (9 pct) en Spanje (6 pct).

bron: Belga