Duterte beschuldigt politici en rechters van drugshandel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft zondag een lijst met namen van 150 politici, rechters en ordehandhavers bekendgemaakt, die betrokken zouden zijn bij drugshandel. Duterte zei dat het "zijn plicht" was de namen publiek te maken, ondanks dat sommigen toch niet betrokken zullen blijken te zijn. "Het is belangrijk dat de mensen de stand van zaken kennen, de omstandigheden in dit land", zei hij zondagmorgen tijdens een toespraak in een militair kamp in de zuidelijke stad Davao.

"Dit is niet persoonlijk voor mij", zo voegde hij eraan toe. Ik ben je vijand niet en heb geen negatieve gevoelens voor jou. Maar ik ben boos nu."

Op de lijst staan acht rechters, meer dan 50 zittende en voormalige burgemeesters, viceburgemeesters, gouverneurs en congresleden. Daarnaast staan er ook 95 politieagenten, soldaten en gevangenisbewakers op.

Duterte beval de mensen die op de lijst staan om zich binnen de 24 uur aan te geven. "Of anders zal ik de gewapende troepen opdragen om je te vangen", waarschuwde hij.

Sinds Duterte op 30 juni aantrad werden bijna 50 verdachten gedood bij zijn antidrugscampagne. Naar verluidt werden de meesten daarvan gedood omdat ze zich verzetten tijdens hun arrestatie, anderen zouden gedood zijn door burgerwachten of rivaliserende drugsbendes.

Mensenrechtengroepen veroordeelden de moorden en riepen Duterte op om ervoor te zorgen dat in de strijd tegen illegale drugs de rechten van verdachten en de rechtsregels worden gerespecteerd.

bron: Belga