0S 2016 - Medaillekandidaat Toma Nikiforov onderschat niemand

door
Belga
Leestijd 2 min.

Toma Nikiforov leeft met vertrouwen toe naar zijn D-day op de Olympische Spelen in Rio. Volgende week donderdag gaat de nummer 9 van de wereld in zijn klasse tot 100 kg voor eremetaal. "Ik heb net een heel interessante stage in Uberlandia afgewerkt", legt de 23-jarige judoka zondag uit. "Ik werd er niet geconfronteerd met alle drukte en stress die hier rond de Spelen hangen. Ik heb er goed kunnen trainen en me voorbereiden. Ik ben heel blij dat het BOIC die mogelijkheid heeft geboden."

Nikiforov, die Bulgaarse roots heeft, won eerder dit jaar zilver op het EK. Vorig jaar was hij goed voor brons op het WK en de Europese Spelen (toen ook het EK). Dat hij naar voor wordt geschoven als medaillekandidaat, begrijpt Nikiforov.

"Ik begrijp dat het gezegd wordt. Als je naar de tabel kijkt, zie je dat ik zevende reekshoofd ben. Maar goed, dat wil allemaal niets zeggen. De nummer 1 van de wereld moet tegen de titelverdediger de mat op. De loting is wat ze is. Iedereen heeft hier honger en wil olympisch kampioen worden. Je moet voor iedereen op je hoede zijn en niemand onderschatten. Het klopt dat ik vaak goed ben op grote kampioenschappen, maar dit is een heel andere competitie. Dit zijn de Olympische Spelen, die vormen de kers op de taart."

In zijn eerste kamp staat Nikiforov tegenover de Iraniër Javad Mahjoub (IJF 27). "Zijn ranking zegt niet veel. Hij is heel sterk, zoals trouwens iedereen hier op de Spelen. Drie jaar geleden heeft hij mij al eens verslagen. Sindsdien hebben we alleen tegen elkaar gevochten tijdens stages. We kennen elkaar redelijk goed. De trainer zal nu een tactisch plan opstellen en ik ga proberen dat zo goed mogelijk uit te voeren. We zullen zien hoe het afloopt."

Wanneer zullen Nikiforovs Spelen geslaagd zijn? "Als ik op 11 augustus met een glimlach van het podium stap", besluit hij met een knipoog.

bron: Belga