Ruim 50.000 toeschouwers wonen herdenking in Hiroshima bij

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ongeveer 50.000 mensen hebben vandaag in Hiroshima de ceremonie bijgewoond ter herdenking van het eerste bombardement uit de geschiedenis met een atoombom, dat exact 71 jaar geleden plaatsvond in de Japanse havenstad. De burgemeester hield daarbij een betoog tegen atoomwapens en riep alle wereldleiders op om de site te bezoeken. "Vandaag hernieuwen we onze vastberadenheid en onze oprechte troost aan de zielen van de slachtoffers van de atoombom, en zweren we er alles aan te zullen doen om atoomwapens af te schaffen en langdurige wereldvrede op te bouwen", zei de burgemeester van Hiroshima, Kazumi Matsui, tijdens de ceremonie die werd bijgewoond door vertegenwoordigers uit 91 landen.

Hij richtte zich daarnaast tot de Japanse premier Shinzo Abe, die ook aanwezig was. Hij zei dat "een wereld vrij van nucleaire wapens het nobele pacifisme van de Japanse grondwet zou uitdragen". Abe wil namelijk dat de pacifistische grondwet geherinterpreteerd wordt, waardoor de Japanse strijdkrachten bondgenoten bij een vijandelijke aanval militair mogen steunen. Abe wilde zo naar eigen zeggen een "proactieve" bijdrage leveren aan de wereldvrede en tegelijkertijd het leger versterken, gezien de verhoogde spanningen in Oost-Azië.

In zijn toespraak citeerde Matsui ook uit de speech van de Amerikaanse president Barack Obama, die hij op dezelfde plek had gegeven tijdens zijn bezoek aan de stad in mei. "Landen moeten de moed hebben om aan de angstlogica te ontsnappen en een wereld zonder nucleaire wapens na te streven", luidde het. Obama was de eerste zittende Amerikaanse president die een bezoek bracht aan de stad.

Op 6 augustus 1945, om 08.15 uur lokale tijd, dropte de Amerikaanse B-29-bommenwerper 'Enola Gay' de bom 'Little Boy' op de Hiroshima. Drie dagen later volgde een tweede atoombom, de 'Fat Man', op de stad Nagasaki. De bombardementen leidden tot de Japanse overgave op 15 augustus en het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Met een slagkracht van bijna 16 kiloton TNT veroorzaakte de atoombom in Hiroshima een ontploffing die de temperatuur deed oplopen tot 4.000 graden. In totaal kwamen 140.000 mensen om het leven door 'Little Boy'.

Bron: Belga