OS 2016 - Greg Van Avermaet pakt olympisch goud en bezorgt België eerste delirium

door
Belga
Leestijd 2 min.

Greg Van Avermaet heeft zich zaterdag op de Spelen in Rio de Janeiro tot olympisch kampioen wielrennen op de weg gekroond. De Oost-Vlaming reed een ijzersterke wedstrijd en was na een heel zware race over bijna 240 km met start en aankomst in Copacabana sneller dan de Deen Jakob Fuglsang. Het brons, op vijf seconden van Van Avermaet, was voor de Pool Rafal Majka.

Van Avermaet reed een erg alerte koers en schoof op zo'n 70 km voor de streep mee naar voren. In de kopgroep zat er met onder meer Vincenzo Nibali, Rafal Majka, Geraint Thomas en Sergio Henao flink wat schoon volk bij elkaar, op 20 km ontsnapten Nibali, Majka en Henao.

De drie leken om de medailles te strijden, maar een val in de laatste afdaling besliste daar anders over. Nibali en Henao vielen letterlijk weg, Majka ging zo alleen op jacht naar goud. Achter de Pool reden Van Avermaet en Fuglsang weg van de anderen, zij stoomden meteen door naar Majka en hadden hem in de slotkilometers ook te pakken. In de spurt stond er geen maat op de 31-jarige Lokeraar. Fuglsang pakte het zilver, Majka het brons. De vier andere Belgen speelden geen rol van betekenis. Serge Pauwels werd 22e op ruim zes minuten, Philippe Gilbert 42e op 13 minuten, Tim Wellens (buiten tijd) en Laurens De Plus finishte niet.

Van Avermaet zorgt zo op de eerste dag van de Spelen meteen voor de eerste medaille voor Team Belgium. Hij volgt op de erelijst de Kazach Alexandre Vinokourov op.

bron: Belga