Hiroshima herdenkt eerste atoombom

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Japanners herdenken zaterdag het eerste bombardement met een atoombom uit de geschiedenis, dat exact 71 jaar geleden plaatsvond in Hiroshima. Op 6 augustus 1945, om 08.15 uur lokale tijd, dropte de Amerikaanse B-29-bommenwerper 'Enola Gay' de bom genaamd 'Little Boy' op de stad. Drie dagen later volgde een tweede atoombom, de 'Fat Man', op de stad Nagasaki. Het leidde tot de Japanse overgave op 15 augustus en het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Met een slagkracht van bijna 16 kiloton TNT, veroorzaakte de atoombom in Hiroshima een ontploffing die de temperatuur deed oplopen tot 4.000 graden. In totaal kwamen 140.000 mensen om het leven door de 'Little Boy'.

Zaterdag vindt een ceremonie plaats, waar zowel de Japanse premier Abe en de burgemeester van de stad, Kazumi Matsui, het woord zullen nemen.

Matsui zal in zijn toespraak ook stukken uit de toespraak van de Amerikaanse president Obama citeren, die in mei als eerste zittende Amerikaanse president sinds de Tweede Wereldoorlog een bezoek bracht aan Hiroschima.

Obama bood toen geen verontschuldigingen aan in de naam van de VS, maar bracht hulde aan de doden, en pleitte voor een wereld zonder nucleaire wapens.

De burgemeester zal vooral Obama's woorden over het beëindigen van de nucleaire bewapening herhalen. De passage is volgens de media gekozen met de goedkeuring van de "hibakusha", de overlevenden van de atoombom die vandaag gemiddeld 80 jaar oud zijn.

Bron: Belga