Canal Parade (van homobeweging) in Amsterdam evenaart toeschouwersrecord

door
Belga
Leestijd 1 min.

De 21ste editie van de Canal Parade van de Nederlandse homobeweging heeft zaterdagmiddag enkele honderdduizenden toeschouwers naar Amsterdam gelokt. Volgens het stadsbestuur was het dit jaar net zo druk als vorig jaar, toen sprake was van een recordtoeloop op de botenparade. Een exact cijfer valt volgens een stedelijke woordvoerder echter niet te geven. De zorgen over de veiligheid bleken niet van invloed op de belangstelling. "Amsterdammers laten zich niet terroriseren", sprak burgemeester Eberhard van der Laan na afloop. Hij voerde de tachtig schepen aan op de boot van de gemeente en werd dansend op de voorplecht gesignaleerd. De politie meldde dat het evenement zonder noemenswaardige incidenten was verlopen.

Tijdens de botenparade in het kader van EuroPride, de jaarlijkse manifestatie van homoseksuelen, lesbiennes, transgenders en biseksuelen (LHBT), was meer politie aanwezig dan bij voorgaande edities. Er waren speciale eenheden aanwezig om snel en daadkrachtig te kunnen optreden als daartoe aanleiding zou zijn. Deze maatregelen hadden te maken met de extra waakzaamheid die momenteel bij grote evenementen geldt.

Opvallende deelnemers waren de Marokkaanse boot, de World Religion Boat met daarop een homoseksuele imam en een boot met "roze" 75-plussers. Het ministerie van Veiligheid en Justitie voer voor de tweede keer mee. Ook juristen zetten een boot in onder de noemer Legally Gay. Verder was er net als vorig jaar een "vluchtelingenboot" met 120 opvarenden, onder wie ook daklozen, mensen met psychische problemen en sekswerkers.

Bron: Belga