Franse actievoerders laten duizenden liters rode wijn wegvloeien

Actievoerders hebben dinsdagnacht enkele straten van de Franse kustplaats Sète blank gezet met rode wijn. Verschillende kelders en parkeerplaatsen van buurtbewoners zouden ondergestroomd zijn. 

Achteraf werd de protestactie opgeëist door het regionale wijncomité CRAV, het Comité Regional d’Action Viticole. In totaal werd er maar liefst 20.000 tot 50.000 liter verspild. Niemand kon ontsnappen aan de geur van de alcoholische drank.

De actievoerders klagen al sinds juli tegen importeurs die goedkope Spaanse wijn invoeren. Die zou de lokale productie bedreigen. “We werden niet gehoord. Hoe vaak we de vakverenigingen ook hebben aangesproken en hoe vaak we ook interventies deden, we zien dat het niets uithaalt,” zei een afgevaardigde aan de Franse zender France 3.

“Het kan zo niet verder, dus ik denk dat we altijd verder en verder zullen gaan. Onze volgende stap is de aanpak van de grote distributie. We zullen ‘beleefdheidsbezoekjes’ brengen en als ze niet meespelen, dan zullen we de grote detailhandelaren aanpakken zoals de anderen.”

Foto Pixabay