Van Avermaet pakt olympisch goud op Copacabana

Belgium's Greg Van Avermaet celebrates after winning the Men's Road cycling race in the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro on August 6, 2016. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS

Al op de eerste dag van de Olympische Spelen heeft België een gouden medaille veroverd. Wielrenner Greg Van Avermaet won de wegrit bij de mannen, voor de Deen Jakob Fuglsang en de Pool Rafal Majka.

Al na enkele kilometers slaagde een groep erin om weg te glippen uit het peloton. Bij die koplopers zaten enkele grote namen, zoals Geschke (Duitsland), Kwiatkowski (Polen), Pantano (Colombia), Albasini (Zwitserland), Byström (Noorwegen) en Kochetkov (Rusland).

De vluchters fietsten een voorsprong van ruim acht minuten bij elkaar, maar op 29 kilometer van de eindmeet werd Kwiatkowski als laatste gegrepen. Daarop ging een groep van zes uiteindelijk op de olympische meet af: Thomas, Majka, Nibali, Fuglsang, Henao en onze landgenoot Van Avermaet.

De situatie leek gunstig voor de Waaslander, maar er kwam een breuk, waarbij favoriet Nibali, Henao en Majka met drie vooraan kwamen te zitten. Wie dacht dat de medailles verdeeld waren, kwam evenwel bedrogen uit. Door een valpartij werden Nibali en Henao uitgeschakeld en kwam Majka alleen voorop te zitten.

De olympische titel op Copacabana leek voor de Pool, maar Van Avermaet zette in de achtergrond de tegenaanval in. Hij kreeg het gezelschap van de Deen Fuglsang en het duo kreeg Majka te pakken.

In de sprint ging Van Avermaet als eerste aan. Een juiste keuze, want hij hield met grote overmacht Fuglsang op afstand. Goud voor de Belg en zilver voor de Deen dus. Een moegestreden Majka moest vrede nemen met brons.