OS 2016 - Jasper Lefevere, een doctor op de tatami

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor judoka Jasper Lefevere is het zondag de dag van de waarheid op de Olympische Spelen. Hij kampt dan zijn toernooi in de klasse tot 66 kg. "Ik ben sinds gisteren in Rio na een weekje training in Uberlandia. De voorbereiding loopt goed, ik kan niet klagen. Ik heb geen blessures, alles verloopt volgens plan", zegt hij twee dagen voor zijn competitie. Lefevere neemt voor het eerst deel aan de Spelen. Het nummer 40 op de ranking werd donderdag bij de loting niet echt gespaard. Na een eerste ronde tegen de Kazach Zhansay Smagulov (IJF 21) wacht bij winst waarschijnlijk de Zuid-Koreaanse nummer één van de wereld Changrim An.

"Het wordt een zeer lastige match tegen Smagulov. Ik heb dit jaar al een keer tegen hem gevochten, en ik heb er ook van verloren", legt Lefevere uit. "Maar het is niet onmogelijk. Ik scoorde toen zelfs. Als ik die match win, volgt dan natuurlijk de wereldkampioen en de nummer één van de wereld. Dat wordt nog een stuk moeilijker maar daar wil ik nog niet naar kijken. Eerst wil ik proberen mijn openingsmatch te winnen. Ik ga er vol voor gaan. Ik zit dicht bij mijn beste vorm en voel me goed. Ik heb wel al een tijdje geen competitie meer gehad, maar dat maakt voor mij niet zoveel uit."

Lefevere is naast olympisch atleet ook een bolleboos. Dit jaar behaalde hij immers een doctoraat in de chemie. De Kortrijkzaan zegt nog niet te weten welke richting hij na de Spelen uit wil, topsport of een leven in het labo.

"Na de Spelen maak ik een evaluatie. Ik heb geen contract bij Bloso dus dat maakt het wat moeilijk, want je moet ook van iets kunnen leven. Nu geniet ik eventjes van een werkloosheidsuitkering maar dat is ook maar tijdelijk. We zullen zien of ik een contract kan versieren. Is dat niet zo, dan bekijken we welke oplossingen er zijn. Maar ik wil mij daar nu niet mee bezighouden. Nu focus ik op de wedstrijd van zondag en daarna zal ik eens goed moeten nadenken."

bron: Belga