Kosovaarse parlement getroffen door aanval met explosief

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het parlement van Kosovo is gisterenavond beschadigd geraakt nadat het gebouw met een explosief werd aangevallen, zo heeft de staatszender RTK meegedeeld. Het gaat wellicht om een aanval met een granaat. De ontploffing deed zich rond 23 uur (lokale tijd) voor op de tweede verdieping. Volgens de politie gaat het om een aanval met een explosief dat vanop afstand gelanceerd werd, maar er werd niet verder in detail getreden. Op het moment van de aanval bevond zich niemand in het parlementsgebouw, waardoor er geen slachtoffers vielen.

Eerste minister Isa Mustafa heeft de aanval alvast veroordeeld. "Het parlement is het hoogste wetgevende orgaan, een symbool van onze staat en democratische orde. Niemand mag onze staatsinstellingen terroriseren", zo meldt hij op zijn Facebook-pagina.

Enkele uren eerder had de regering nog een omstreden grensakkoord met Montenegro voor ratificatie naar het parlement gestuurd. De nationalistische oppositie is sterk gekant tegen dat akkoord, omdat het meer rechten toekent aan de Servische minderheid. Het voorbije jaar hebben de nationalisten al herhaaldelijk grote middelen ingezet om het akkoord tegen te houden. Zo heeft de oppositie zelfs al meermaals traangas gebruikt om het debat te verstoren.

Het de facto onafhankelijke Kosovo scheurde zich in 2008 af van Servië. Het gebied telt een ruime meerderheid aan Albanezen, maar in het noorden woont nog een Servische minderheid.

Bron: Belga