Kerry brengt op 21 augustus bezoek aan Turkije

Kerry brengt op 21 augustus bezoek aan Turkije
Kerry brengt op 21 augustus bezoek aan Turkije

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry brengt eind augustus een bezoek aan Turkije, zo heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aangekondigd. Het gaat om het eerste bezoek van een westerse politieke leider sinds de mislukte staatsgreep van midden juli. “Ik denk dat de minister van Buitenlandse Zaken zal komen op de 21ste (augustus, red.)”, zei Erdogan tijdens een interview op de Turkse openbare omroep.
Het bezoek werd nog niet bevestigd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, maar als het er komt, is dat ondanks de spanningen die er momenteel zijn tussen de twee landen.
Die spanningen zijn het gevolg van het aanhoudingsbevel dat Turkije uitvaardigde tegen Fethullah Gülen, die sinds 1999 in ballingschap in de Verenigde Staten verblijft. Het Turkse regime beschuldigt hem ervan achter de mislukte staatsgreep te zitten, wat Gülen zelf ontkent.
Het aanhoudingsbevel maakt de weg vrij voor een formeel uitleveringsverzoek van Turkije aan de VS.
In de nasleep van de couppoging vroeg Turkije de VS al om Gülen uit te leveren. Washington vroeg daarop aan Ankara bewijzen voor de betrokkenheid van Gülen, en volgens Ankara heeft het al tweemaal “dossiers” over Gülens rol bezorgd aan de Amerikanen.

Bron: Belga