"Iran bant Pokemon Go om veiligheidsredenen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De autoriteiten in Iran zouden de Pokemon Go-app hebben verboden omwille van "veiligheidsredenen". Dat bericht de Britse zender BBC, op basis van de Iraanse "Hoge Raad voor de Virtuele Ruimte", een officieel overheidsorgaan dat toeziet op de activiteit op het internet. Ook in andere landen werd er al kritiek geuit op het erg populaire spelletje, maar Iran zou volgens de BBC wel het eerste land zijn dat een officieel verbod uitspreekt. Bij Pokemon Go worden spelers uitgedaagd om in de echte wereld virtuele Pokemon-figuurtjes te vangen.

In Iran zijn er traditioneel beperkingen op het internetgebruik, maar toch speelden heel wat Iraniërs de afgelopen weken Pokemon Go. Ze deelden hun ervaringen op sociale media. Nu zou de app dus verboden worden, volgens de Britse zender.

Het is niet duidelijk welke veiligheidsrisico's Teheran ziet, maar kenners wijzen erop dat de conservatieve islam het moeilijk heeft met referenties rond mutatie en evolutie. Ook (gok)verslaving en bepaalde symbolen in het spel, die zouden verwijzen naar het christendom, zionisme of vrijmetselarij, stroken niet met de strenge leer. Na de Twitter-revolutie en het gebruik van sociale media tijdens de Arabische Lente, zijn heel wat regimes in het Midden-Oosten sowieso bezorgd over nieuwe digitale tendenzen waar ze geen controle over hebben.

bron: Belga