Charline Van Snick is blikvanger in Team Belgium op goedgevulde eerste competitiedag

door
Belga
Leestijd 3 min.

Daags na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in het mythische Maracanastadion, legt Team Belgium zaterdag in Rio de Janeiro een eerste belangrijke medailletroef op tafel. Vier jaar na haar bronzen medaille in Londen gaat judoka Charline Van Snick in haar klasse tot 48 kg opnieuw voluit voor eremetaal. De Luikse, die in Parijs woont, is tweevoudig Europees kampioene en nummer 8 van de wereld maar toch was ze bij de loting geen reekshoofd. Daardoor kan ze in de tweede ronde al op de regerend olympisch kampioene Sarah Menezes (IJF 5) botsen, een Braziliaanse die dus bovendien voor eigen volk mag kampen.

In haar eerste gevecht moet Van Snick voorbij de Roemeense Monica Ungureanu, 's werelds nummer 11. Ook dat belooft geen walkover te worden. De Belgische zal dus meteen bij de les moeten zijn in de Carioca Arena. Nog voor Charline Van Snick zaterdagmorgen (Braziliaanse tijd) de tatami opstapt, werkt roeier Hannes Obreno zijn reeks in de skiff af. De West-Vlaming toonde eerder dit jaar met enkele knappe zeges, zoals in de Londense Henley Regatta waar hij olympisch kampioen Drysdale klopte, dat hij tot een waardige opvolger van Tim Maeyens kan uitgroeien. Obreno mikt zelf op een top acht en moet in principe vlot doorstoten naar de halve finales.

Voor de wegrenners is het zaterdag ook D-day. België kan in de wegrit uitpakken met toppers als Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert en Tim Wellens maar niettemin lijkt een medaille op het loodzware parcours met aankomst aan Fort van Copacabana moeilijk te worden. De favorieten luisteren naar de namen Froome, Nibali en Valverde.

Voor de hockeymannen begint de jacht op een podiumplaats met een duel tegen Groot-Brittannië, meteen een serieuze test voor de troepen van Shane McLeod. De Red Lions missen topschutter Tom Boon, die door hamstringblessure mogelijk pas in de kwartfinales kan aantreden. Om zo ver te geraken, moeten de Belgen bij de eerste vier in hun poule van zes eindigen.

Ook in het eventing begint de competite zaterdag, met de dressuur. Karin Donckers neemt voor de zesde keer deel aan de Spelen en beschikt met Fletcha van 't Verahof naar eigen zeggen over haar beste paard ooit. Volgt eindelijk die eerste olympische medaille? Joris Vanspringel lijkt enkel aanspraak te kunnen maken op een ereplaats. Top 16 zou goed zijn, vertelde de bondscoach.

Kimberly Buys komt als eerste Belgische zwemmer in actie. Als ze 's middags de reeksen van de 100 meter vlinderslag overleeft, mag Buys 's avonds meteen opnieuw het bad induiken voor de halve finales. Dennis Goossens probeert zich zaterdag te plaatsen voor de finale aan de ringen. Een zware maar geen onmogelijke opdracht voor de 22-jarige turner, de enige Belgische mannelijke gymnast in Rio.

Ook het tennistoernooi begint zaterdag. Met Yanina Wickmayer (WTA 36) en Kirsten Flipkens (WTA 62) komen de twee Belgische vrouwen in actie. Vooral Flipkens staat met vijfde reekshoofd Venus Williams (WTA 6) voor een loodzware opdracht. 'Wicky' start haar olympische toernooi tegen de Tsjechische Barbora Strycova (WTA 21).

bron: Belga