Brand op La Palma legde al 2500 hectare dennenbos in de as

Brand op La Palma legde al 2500 hectare dennenbos in de as
Brand op La Palma legde al 2500 hectare dennenbos in de as

De zware brand op La Palma heeft al 2500 hectare dennenbos in het zuiden van het Canarische eiland in de as gelegd. De vlammenzee is nog niet onder controle en breidt zich uit richting de gemeentes El Paso en Fuencaliente. Dat meldde de televisiezender RTVE vandaag onder aanhaling van de autoriteiten op het Spaanse eiland. Bij de brand in een heuvelachtig en moeilijk toegankelijk gebied in het natuurpark Cumbre Vieja kwam een boswachter om het leven. Gisterennacht werden nog eens 1800 bewoners van Fuencaliente uit voorzorg in veiligheid gebracht. Het aantal geëvacueerden steeg daarmee naar 2500.

De hele nacht bestreden meer dan 200 mensen -soldaten, brandweerlieden, politieagenten en medewerkers van de civiele bescherming, het Rode Kruis en bosbeheer- de al sinds woensdag laaiende vuurhaard. Tot zonsondergang werden ook zeven helikopters en een blusvliegtuig ingezet. De krachtige wind bemoeilijkt de bluswerken. Ook de stijgende temperaturen en de geringe luchtvochtigheid baren de autoriteiten zorgen.

Een 27-jarige Duitser zonder vast adres heeft toegegeven de brand veroorzaakt te hebben. Hij moest hoognodig en had het gebruikte wc-papier in brand gestoken in een kurkdroog bos, aldus de Guardia Civil. De man zal voor de rechter verschijnen en riskeert een gevangenisstraf.

Bron: Belga