160.000 handtekeningen voor ontslag Russische premier Medvedev

160.000 handtekeningen voor ontslag Russische premier Medvedev
160.000 handtekeningen voor ontslag Russische premier Medvedev

Een petitie die het ontslag vraagt van de Russische eerste minsiter Dmitri Medvedev was vandaag, een dag na de lancering, al meer dan 160.000 keer ondertekend. Medvedev had onderwijzers in volle economische crisis aangeraden elders te gaan werken als ze vinden dat ze te weinig betaald worden. Over anderhalve maand worden in Rusland parlementsverkiezingen georganiseerd. “De regering zou geleid moeten worden door een competente, eerlijke en ontwikkelde man”, is te lezen op de petitie op change.org. “Vandaag zien we het omgekeerde.” “Weet u, onderwijzen is een roeping”, zei de eerste minister dinsdag tijdens een persconferentie die bijgewoond werd door jonge onderwijzers. “Als u geld wil verdienen, dan zijn er verschillende uitstekende plekken waar u sneller geld kan verdienen. Jullie zijn volwassenen. Als jullie me vragen stellen over het feit dat jullie na de universiteit slecht betaald worden, wel, wat kan ik jullie zeggen? Volg een betere opleiding, probeer meer te verdienen.”

Een onderwijzer in Rusland verdient dit jaar gemiddeld 32.000 roebel (440 euro), schrijft het Russisch statistisch bureau Rosstat. Dat cijfer verhult wel grote verschillen tussen de regio’s. Ambtenaren zijn bij het meest getroffen door het verlies aan koopkracht door de verlaging van de olieprijs en de westerse sancties.

Toen Poetin in 2012 weer president werd, beloofde hij hun levensstandaard weer te verbeteren, maar de afgelopen twee jaar werd hun salaris niet aangepast aan de hoogte van de inflatie.

Op de recente uitspraken van Medvedev werd op de sociale media en in de Russische pers dan ook verontwaardigd gereageerd. “Onderwijzers moeten geen vrijwilligerswerk doen”, schreef de onafhankelijke krant Novaja Gazeta. “Het regime doet geen afstand van paternalisme”, klonk het in de liberale krant Vedomosti.

Medvedev lag in mei al onder vuur omdat hij gepensioneerden op de Krim die klaagden over de verlaging van hun levensstandaard antwoordde dat “er geen geld is, maar hou vol”.

Bron: Belga