Wie illegaal in ons land verblijft, riskeert boete van 200 euro

20151207 - STEENOKKERZEEL, BELGIUM: Illustration shows a direction board for 'FOD Binnenlandse Zaken Dienst Vreemdelingenzaken Repatrieringscentrum 127bis' at the closed center 127bis in Steenokkerzeel, Monday 07 December 2015. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Wie illegaal in het land verblijft, kan voortaan een administratieve boete van 200 euro krijgen van de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat schrijft De Standaard.

Het gaat niet alleen om vreemdelingen die illegaal de Schengenzone zijn binnengekomen of die na een kort verblijf van drie maanden niet naar hun land terugkeren, maar ook om Europese burgers die op de luchthaven zonder geldige documenten worden tegengehouden of zich niet tijdig in een gemeente inschrijven als ze langer dan drie maanden in ons land willen verblijven.

“De boodschap moet duidelijk zijn dat wie naar ons land komt, zich aan de regels moet houden. We willen echt de malafide dossiers en flagrante misbruiken aanpakken. Zo komen Fransen zich hier soms vestigen zonder zich aan te melden, om bepaalde taksen te ontlopen”, luidt het op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Als de politie- en gemeentediensten onregelmatigheden vaststellen, kan de Dienst Vreemdelingenzaken beslissen om een boete op te leggen. Die moet onmiddellijk betaald worden.