Mayonaise levert frituur torenhoge winsten op

20150821 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows a package of French fries on day eight of the 14th edition of the Brussels Summer Festival, Friday 21 August 2015 in the city center of Brussels. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

Frieten zonder mayonaise zijn als een café zonder bier. Weinig mensen stappen dan ook de frituur uit zonder een heerlijk vettig sausje bij hun frieten. En maar goed, want het zijn deze sausjes waar de frituren het meeste winst op maken.

Dat blijkt uit een rondvraag van de Franstalige Sudpresse-kranten, die berekenden dat de winst kan oplopen tot wel 400%. Voor een pot mayonaise van het populaire merkt La William betalen frituristen immers slechts 14,53 euro aan de groothandel Spuntini. Dat komt overeen met ongeveer 0,14 euro per portie van 50 gram. Als klant leg je echter al snel 0,70 euro op tafel voor een potje. Een simpele berekening leert dat de winst in dat geval bestaat uit 0,56 euro, of bijna 400%.

De andere sauzen zijn iets duurder in aankoop, maar zelfs brazil, de duurste saus, is goed voor een winstmarge van 200%.

Deze winstmarges variëren wel per frietkot, afhankelijk van de prijs van de sauzen. Voor veel frituren is de verkoop van de sauzen erg belangrijk om de zaak draaiend te houden, aangezien ze op de verkoop van de frieten zelf amper een paar cent verdienen.

Eerder al raakte bekend dat de ook de productie van een curryworst amper 0,06 euro kost. De groothandel koopt die vervolgens in voor 0,17 euro, de friturist betaalt er 0,50 euro voor. Als klant moet je gemiddeld tussen de 1,5 en 2 euro voor op tafel leggen. De curryworst is wel de enige snack met zo’n grote winstmarge.