Braziliaanse regering verbiedt koning Filip en koningin Mathilde naar favela’s te gaan

Queen Mathilde of Belgium and King Philippe - Filip of Belgium pictured during a royal visit to the opening of the 35th edition of the Floralien flower festival in Gent, Thursday 21 April 2016. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Koning Filip en koningin Mathilde hebben een bezoek aan een project voor straatkinderen in Rio de Janeiro afgelast. Volgens de Braziliaanse regering is het te gevaarlijk.

Het Belgisch koningspaar is naar Brazilië afgezakt voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen, die vanavond plaatsvindt. Daarvoor zouden ze naar een favela gaan, een sloppenwijk in Rio, om het project Amar te bezoeken. Die activiteit is nu gecanceld en vervangen door een bezoek aan het museum voor moderne kunst in de buurt van Copa Cabana.

De Belg Luc Knockaert, die al 25 jaar Amar ondersteunt, is teleurgesteld. “Een 150-tal kinderen hadden een musical voorbereid voor Filip en Mathilde. De grootste ontgoocheling zal voor hen zijn, en voor de organisatie van het project. Ik vermoed wel dat een delegatie kinderen naar het museum zal gaan om de koning en koningin een brief te overhandigen waarin ze vragen om Brazilië te blijven steunen”, vertelt hij aan de VRT.

Toch begrijpt hij de beslissing. “Het is niet meteen een wijk waar je als individu zomaar binnengaat. De criminele bendes hebben daar de leiding. Echt veilig is het dus niet, maar mits goede voorbereiding moet dat zeker lukken. Er zijn al Belgische ministers op bezoek gekomen in het verleden. Al zijn de tijden met de terreurdreiging natuurlijk veranderd. Men wou het zekere voor het onzekere nemen.”

Het waren de Braziliaanse autoriteiten die het bezoek verboden hebben. Daarmee wordt nog maar eens duidelijk dat de lokale regering geen risico’s wil nemen.