VSOA noemt verklaringen N-VA-Kamerlid over politieweddes "dom en onaanvaardbaar"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Liberale vakbond VSOA Politie noemt de verklaringen van N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote over de politieweddes "dom en onaanvaardbaar". Degroote zegt vandaag in De Tijd dat premies een belangrijk onderdeel zijn voor het berekenen van het werkelijk loon van politieagenten. Uit cijfers van partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bleek dat politieagenten in ons land hun basisloon met een kwart optrekken dankzij een waslijst aan premies. Vorige week klaagden de politievakbonden aan dat de baremische weddeschalen van politieagenten lager lagen dan die van andere ambtenaren. Volgens VSOA Politie in een persbericht begaat Degroote een fout door de premies in rekening te brengen. "Principieel ontkent hij de waarheid en vergelijkt hij appelen met peren. Het netto inkomen van een politieambtenaar die dagelijks zijn leven op straat riskeert, kan niet vergeleken worden met dat van een ambtenaar van Financiën die zijn bureau niet verlaat."

Ook methodologisch schort er wat, omdat Degroote alle vergoedingen samentelt en die vervolgens deelt door het aantal politieagenten. Premies zijn namelijk niet cumuleerbaar en niet alle politieagenten hebben er recht op. "Het groot deel van het budget voor toelagen en vergoedingen van 415 miljoen euro bevat daarenboven 3 elementen van onregelmatig werk: nachttoelage, weekendtoelage en overuren. Het gaat om meer dan 300 miljoen euro."

Daarnaast vindt het VSOA de verklaringen psychologisch een flater, met de inspanningen van de politie vanwege de terreurdreiging in het achterhoofd. "Vitten op basis van valse elementen is werkelijk de politie in het gezicht spuwen."

"Het lijkt er sterk op dat hij op commando handelt", besluit VSOA Politie. De vakbond raadt De Groote en "zijn opdrachtgevers" aan de aanvallen te stoppen en te werken aan de echte problemen: naast de lage baremische weddeschalen het personeelstekort en het tekort aan middelen.

bron: Belga