"Voor ons niets strafbaars gebeurd in Tomorrowland-filmpje"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Binnenlandse Zaken zal geen acties ondernemen naar aanleiding van het donderdag opgedoken filmpje, waarin te zien is hoe twee Nederlanders zich als security verkleden om gratis het dancefestival Tomorrowland te kunnen betreden. "Voor ons is er niets strafbaars gebeurd", klinkt het bij de federale overheidsdienst. In het filmpje tonen de Nederlanders hoe ze zich als bewakingsagenten uitdossen om de veiligheidsmaatregelen op het festival te ontwijken. Ze dragen een donkere polo met V-logo, een zonnebril en een walkietalkie. De twee mannen filmen ook hoe ze voorbij de beveiliging raken en tot het festivalterrein kunnen doordringen. Helemaal aan het eind van de video is ook nog te zien hoe de twee met een grote cocktail op Tomorrowland rondlopen en "Finland!" roepen naar twee festivalgangers met een Zwitserse vlag.

Hoewel de twee zich dus voor bewakingsagenten uitgaven, bestaat er volgens de FOD Binnenlandse Zaken geen reden om actie te ondernemen tegen hen. "Voor ons is er niets strafbaars gebeurd", zegt woordvoerster Ann Cossement. "Ze hebben zich gekleed in een polo die wel van ver op die van een bewakingsagent leek, maar er eigenlijk geen was", zo klinkt het.

"Onze wetgeving legt ook wel strenge voorwaarden op aan bewakingsagenten. Maar omdat de twee zelf geen bewakingsactiviteiten hebben uitgevoerd, hebben ze onze wetgeving op dat vlak dus niet overtreden", zegt Cossement nog. Tomorrowland had eerder al laten weten "verveeld" te zitten met het filmpje van de Nederlanders. "Wie de omgeving van het festival kent, merkt dat er toch heel wat onjuistheden zitten in het filmpje en dat de jongens vermoedelijk een aantal keren zijn tegengehouden", luidt het daar.

bron: Belga