Twaalf landen vragen VN rakettesten Noord-Korea te onderzoeken

Twaalf landen vragen VN rakettesten Noord-Korea te onderzoeken
Twaalf landen vragen VN rakettesten Noord-Korea te onderzoeken

De Verenigde Staten, Japan en tien andere landen willen dat de VN de rakettesten onderzoeken die Noord-Korea in juli deed, zo laten ze weten in een gezamenlijke brief. Tien leden van de Veiligheidsraad, en daarnaast ook Australië en Zuid-Korea, vroegen het Sanctiecomité van de VN “de details die bekend zijn grondig te bestuderen” over de lancering van drie ballistische raketten midden juli door Noord-Korea. Het onderzoek zou de personen of entiteiten die betrokken zijn bij het Noord-Koreaanse raketprogramma kunnen aanduiden, die dan onderworpen kunnen worden aan sancties, zo klinkt het.
De brief, die werd verstuurd op 28 juli, vraagt het Comité om de “passende maatregelen te nemen” als antwoord op de raketten die werden afgevuurd in strijd met de VN-resoluties.
Naast de VS en Japan steunden ook het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Senegal, Spanje, Oekraïne en Uruguay de oproep. China, de enige bondgenoot van Noord-Korea, en Rusland sloten zich niet aan bij het initiatief.
Tegen Pyongyang zijn al meerdere internationale sancties van kracht omwille van zijn raket- en nucleaire programma’s.

Bron: Belga