Taliban valt avontuurlijke reizigers aan in Afghanistan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Twaalf buitenlandse toeristen zijn op een avontuurlijke busreis door Afghanistan door de taliban beschoten. De radicaalislamistische extremisten vuurden op de buitenlanders in het district Chest-E Sharif in de westelijke provincie Herat. Vijf toeristen liepen lichte verwondingen op, aldus de woordvoerder van de gouverneur, Jilani Farhad, donderdag. Volgens hem gaat het om "zes Britten, drie Amerikanen, twee Schotten en een Duitser". De taliban eiste donderdagavond de aanval op en beweerde 18 buitenlanders gedood te hebben. De extremisten controleren grote gebieden, die de toeristen hadden doorgereden. Volgens de provinciale gezondheidsdienst werden de gewonden in een klein ziekenhuis in de stad Obeh in de buurt van de aanval behandeld. Daarna werden ze met een helikopter naar de provinciehoofdstad overgebracht.

De toeristen waren onderweg van de relatief vreedzame Centraal-Afghaanse provincie Bamian naar de West-Afghaanse provincie Herat, toen ze onder vuur werden genomen, aldus de woordvoerder van het 207e legerkorps, Najiboellah Najibi. Daarop sprongen ze uit de bus en lieten ze zich op de grond vallen. Daarbij geraakten vijf toeristen door stenen gewond, niemand had schotwonden opgelopen. Kort daarop kwam het leger tussenbeide.

In tegenstelling tot eerdere berichten werd de groep niet begeleid door een militaire escorte. De viceminister van Toerisme, Zardasj Sjams, tweette dat de toeristen hun reis ook niet met het ministerie hadden gecoördineerd. Volgens The Guardian werd de reis georganiseerd door het kleine Britse agentschap Hinterland Travel, dat avontuurlijke reizen in crisislanden als Irak of Afghanistan aanbiedt. Op zijn website bevindt zich het programma, dat op 26 juli in Kaboel was begonnen. De 700 kilometer lange tocht van Bamian naar Herat wordt beschreven als "hard, maar mooi".

De tocht kan door de slechte wegen tot twee dagen duren. Die leidt onder andere door de notoir onveilige provincie Ghor. De taliban controleren veel districten van Ghor en vallen verschillende districten van Herat regelmatig aan. Maar ook andere krijgsheren en struikrovers schuimen het traject af. De aanval gebeurde op 150 kilometer van Herat-stad. De provincie en de stad Herat zijn rijk aan bezienswaardigheden. Het al erg zwakke toerisme in Afghanistan is al jaren geleden ingestort door het stijgende geweld in het land.

bron: Belga