OS 2016 - François Heersbrandt en Glenn Surgeloose mikken op halve finales

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Ik blijf een vlinderslagzwemmer. Als er een 50m vlinder op de Spelen was, zou ik die gezwommen hebben". François Heersbrandt, die in Rio op de 50m vrij start, heeft echter geen spijt van zijn keuze. "Ik vind die extra adrenaline op de 50m vrij geweldig. Je mag geen fouten maken. En met mijn blessure had ik de 100m vlinder sowieso niet kunnen zwemmen, op die afstand komt er te veel druk op je knieën". De 26-jarige Heersbrandt werd begin dit seizoen geopereerd aan de knie (kraakbeen) en geeft toe dat hij nog niet top is. "Wat benen betreft ben ik nog geen 100%, maar in mijn bovenlichaam heb ik enorm veel vooruitgang geboekt. Ik hoop dat ik de halve finales haal en daarin alles uit de kast kan halen", aldus Heersbrandt, die in Londen 2012 zestiende werd. "Ik zwem de reeksen rond 13u en de halve finales om 22u15. Late uurroosters storen me niet. Als alles goed gaat mik ik op een tijd van 22.10 (zijn PR is 22:17), dat is mijn doelstelling. Zelfs als ik in die tijd zeventiende zou worden, kan ik niet ontevreden zijn. Ik hoop op de halve finales".

Glenn Surgeloose van zijn kant is met een goed gevoel naar Rio getrokken. Hij werd op het EK in Londen vijfde op de 200m vrij en zevende op de 100m vrij en zwom op de 200 vrij een nieuw Belgisch record (1:46.91). In zijn derde Spelen komt Surgeloose tien kilo lichter aan de start.

"Ik weeg nu 79 kg. In het begin voelde ik me echt slecht, maar geleidelijkaan ging het beter, vond ik opnieuw energie en ging ik hoger in het water zwemmen", aldus de zwemmer van Brabo, die in Rio graag zijn records (48.64 en 1:46.91) scherper wil stellen. "In Peking werd in 30e, in Londen 25e en nu ben ik niet tevreden met een 20e plaats, ik mik op de halve finales. Als de tijden hetzelfde blijven als in Peking en in Londen moet je 1:47.7 zwemmen. Maar je kan er niets aan doen als er zestien 1:46.5 zwemmen. Je moet je eigen chrono proberen te verbeteren, dan kan je jezelf niets verwijten."

bron: Belga