OS 2016 - Basten Caerts hoopt ooit in voetsporen van Deburghgraeve te treden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Basten Caerts is pas 18 maar mag toch al deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De schoolslagzwemmer kreeg van de internationale zwemfederatie FINA een wildcard. "Het is heel speciaal, een fantastische ervaring om hier nu al te zijn", zegt Caerts, die van zich deed spreken toen hij eind mei op het BK twee Belgische records van Frederik Deburghgraeve van de tabellen zwom, op de 50 en 200 meter schoolslag. Op die laatste afstand treedt Caerts aan in Rio.

"Ik ga zeker proberen om een besttijd te halen (2:12.57, red) maar een halve finale zal moeilijk worden, dat weet ik. Dan zal ik toch nog een serieuze tijdsverbetering moeten realiseren. Maar we zullen zien. Ik verwacht een mooie wedstrijd."

De jonge schoolslagzwemmer werkte het voorbije jaar heel hard aan zijn techniek, legt hij uit. "Pas sinds enkele maanden kan ik die techniek helemaal thuis brengen. Dat resulteerde meteen in twee records. Er is nog heel veel progressiemarge, op het fysieke vlak, wat betreft mijn start, keerpunten .. Ik ben nog maar achttien jaar."

Caerts is van het bouwjaar '97 en was dus nog niet geboren toen Deburghgraeve op de Spelen van Atlanta '96 Belgische zwemgeschiedenis schreef op de 100m schoolslag. "Zijn gouden medaille van toen is legendarisch. Het is heel fijn dat ik nu vergeleken word met hem en zijn records kan verbeteren. Natuurlijk is het zwemmen ondertussen geëvolueerd en zal ik nog heel wat stappen moeten zetten om op zijn niveau te komen. Het is een droom om ooit in zijn voetsporen te kunnen treden."

bron: Belga