Oostenrijk roept EU op toetredingsproces Turkije te beëindigen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Oostenrijkse kanselier Christian Kern heeft de Europese Unie woensdag opgeroepen de toetredingsgesprekken van Turkije voor de Europese Unie te stoppen. De aanleiding is de zuiveringsoperatie die het regime aan het doorvoeren is sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli.

De Turkse toetreding tot de EU stond al ter discussie toen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voorstelde de doodstraf weer in te voeren.

"We moeten de realiteit onder ogen zien: de toetredingsonderhandelingen zijn niet meer dan fictie", zo zei Kern aan de Oostenrijkse media, die ook zei dat de "Turkse democratische normen onvoldoende zijn" om lid te worden.

De kanselier zei dat hij de kwestie wil bespreken op de Europese Raad van 16 september. Volgens hem moet de EU eerder zoeken naar andere oplossingen om de Turkse economie meer in overeenstemming met de Europese regels te brengen. "Het land blijft een belangrijke partner inzake veiligheid en integratie", zei Kern, die de belangrijke rol van Turkije in de vluchtelingencrisis benadrukte.

In maart ondertekenden Turkije en de Europese Unie een verdrag om de toestroom van vluchtelingen naar de Griekse eilanden vanaf de Turkse kusten te stoppen. De regeling bepaalde dat de vluchtelingen worden teruggestuurd naar Turkije, in ruil voor onder meer financiële en politieke compensaties, zoals een versnelling van de toetredingsgesprekken.

Bron: Belga