Minder islamofobe delicten in Duitsland sinds begin van het jaar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het aantal aanslagen op moskeeën en fysieke mishandelingen van moslims in Duitsland is volgens de regering in de eerste helft van 2016 in vergelijking met de vorige zes maanden gedaald. Politie en veiligheidsdiensten telden in 2016 over heel het land 29 islamofobe aanslagen. Dat antwoordde Binnenlandse Zaken op een vraag van de linkse fractie en waaruit de krant Rheinische Post vandaag citeerde. In de tweede helft van 2015 waren er nog 44 incidenten. Het is wel zo dat aanvallen steeds met vertraging geregistreerd worden.

Het aantal islamofobe betogingen, die door extreemrechts worden georganiseerd zoals bijvoorbeeld de NPD, Pro-NRW of door Pegida-bewegingen, blijft onveranderd hoog. De autoriteiten telden in totaal 129 dergelijke demonstraties en marsen in de eerste helft van 2016. In de tweede helft van 2015 werden 113 islamofobe protesten genoteerd.

De meeste islamofobe manifestaties en aanvallen met een islamofobe achtergrond vonden plaats in het vierde kwartaal van 2015, onmiddellijk nadat de cijfers over het aantal vluchtelingen nog eens duidelijk waren gestegen.

Ondanks serieus teruggelopen vluchtelingencijfers blijven asielverblijven vaak het doel van aanvallen van extreemrechts in Duitsland. Dit jaar werden in heel het land 655 delicten geteld die tegen asielverblijven gericht waren. Dat deelde het Bundeskriminalamt dinsdag mee.

Bron: Belga