Kroatische Vesna Pusic niet langer kandidaat om Ban Ki-Moon op te volgen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vesna Pusic, de Kroatische kandidate om de volgende VN-secretaris-generaal te worden, heeft donderdag haar kandidatuur ingetrokken, als eerste van de twaalf aspirant-opvolgers. Pusic kondigt de beslissing aan net voordat de VN-Veiligheidsraad vrijdag een tweede stemronde houdt.

In een brief aan de voorzitters van de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad schrijft Pusic dat de eerste stemronde van 21 juli voor haar niet de verhoopte resultaten opleverde. "Ik wil het verdere verloop van het opvolgingsproces vergemakkelijken door mijn kandidatuur in te trekken", zo schrijft ze.

De aanstelling van de secretaris-generaal gebeurt door de Veiligheidsraad, waar de vijf permanente leden (VS, VK, Frankrijk, China, Rusland) een vetomacht hebben. De Algemene Vergadering moet de kandidaat vervolgens goedkeuren.

Na de terugtrekking van Pusic, blijven nog zes mannen en vijf vrouwen over, waarvan er zeven uit Oost-Europa komen.

De voormalige Portugese premier Antonio Guterres kwam als eerste uit de stemronde van 21 juli, gevolgd door de Sloveense ex-president Danilo Turk. Unesco-hoofd Irina Bokova staat op de derde plaats, samen met de Serviër Vuk Jeremic en de Macedoniër Srgjan Kerim.

De huidige VN-secreatirs-generaal Ban Ki-Moon beëindigt zijn tweede ambtstermijn dit jaar, zijn opvolger zal vanaf januari volgend jaar in functie treden.

bron: Belga