Israël beschuldigt topman World Vision van financieren Hamas

Israël beschuldigt topman World Vision van financieren Hamas
Israël beschuldigt topman World Vision van financieren Hamas

Een Palestijnse man die aan het hoofd stond van de Gaza-afdeling van de liefdadigheidsinstelling World Vision, wordt door Israël verdacht van het omleiden van fondsen naar Hamas. Dat meldt de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet donderdag. World Vision zelf hecht weinig geloof aan de beschuldigingen.
De man in kwestie, Mohammed el-Halabi, werd op 15 juni gearresteerd aan de grens van de Gazastrook. Donderdag verschijnt hij voor de rechtbank in Beersheba.
In zijn functie bij World Vision zou el-Halabi volgens de Israëlische veiligheidsdiensten in totaal ongeveer 43 miljoen dollar (38,5 miljoen euro) versluisd hebben naar de extremistische Palestijnse organisatie Hamas. Met dat geld, dat bedoeld was voor humanitaire hulp voor Palestijnse inwoners, zouden wapens en kazernes bekostigd zijn voor de soldaten van Hamas.
Volgens de Shin Bet is el-Halabi al lid van Hamas sinds zijn jeugd, en infiltreerde hij de organisatie om zo de fondsen te kunnen bemachtigen.
World Vision zelf reageert geschokt, en benadrukt dat er meerdere interne controles uitgevoerd werden op de verdeling van het geld. “Gezien het gebrek aan bewijs hebben wij dan ook geen reden om op dit moment geloof te hechten aan de beschuldigingen”, klinkt het in een mededeling op de site van de organisatie. “Wij pleiten voor een eerlijk proces voor Mohammed.”

Bron: Belga