Belgocontrol zoekt kandidaat-luchtveerkeersleiders tussen 18 en 25 jaar

Belgocontrol zoekt kandidaat-luchtveerkeersleiders tussen 18 en 25 jaar

Belgocontrol organiseert binnenkort twee wervingsexamens voor luchtverkeersleiders, zo blijkt uit een mededeling op zijn website. Belgocontrol wil de komende maanden een dertigtal kandidaten aan hun opleiding van twee jaar laten starten. Opvallend: enkel kandidaat-luchtverkeersleiders tussen 18 en 25 jaar komen in aanmerking. Belgocontrol heeft er een woelige eerste jaarhelft opzitten. Er waren moeilijke sociale onderhandelingen met de vakbonden, die gepaard gingen met acties, en in april en mei waren er vertragingen op verschillende luchthavens door een tekort aan luchtverkeersleiders. Veel van hen hadden zich ziek gemeld. Inmiddels is de situatie financieel uitgeklaard en kan aan aanwervingen gewerkt worden, zegt Belgocontrol-woordvoerder Dominique Dehaene.

Concreet zijn dertien mensen onlangs aan de opleiding begonnen. Zij kwamen uit een wervingsreserve na eerdere examens. Maar nu organiseert Belgocontrol dus nog twee keer testen voor nieuwe mensen. Een eerste inschrijvingsperiode loopt van 29 augustus tot en met 9 september. Uit de groep geslaagde kandidaten zullen er vijftien in december aan hun opleiding beginnen. De rest komt in een wervingsreserve terecht. Een tweede inschrijvingsperiode loopt van 5 december tot 16 december. Die examens zijn bedoeld om de wervingsreserve nog aan te vullen. In april/mei kunnen immers opnieuw 15 kandidaat-luchtverkeersleiders aan hun opleiding beginnen.

Voor twaalf vacatures waren er begin vorig jaar bijna 3.500 kandidaten, met een gemiddelde leeftijd van 28,8 jaar. Die zal deze keer lager liggen, want Belgocontrol voert een leeftijdsbeperking in. Kandidaten moeten tussen 18 en 25 jaar zijn. Die voorwaarde komt bovenop strenge medische vereisten. Volgens Dehaene is de leeftijdslimiet wettelijk afgetoest. “We hebben vastgesteld, net als Eurocontrol (de Europese luchtverkeersleiding, red.), dat het slaagpercentage in die leeftijdscategorie hoger ligt”, legt hij uit. Belgocontrol investeert in de opleiding van de luchtverkeersleiders en plukt daar liefst de vruchten van. Met jongeren heeft het bedrijf ook “meer zicht op de lange termijn”.

Wie de opleiding afrondt, kan aan de slag in de controletoren van een van de Belgische luchthavens (Antwerpen, Brussel, Charleroi, Luik of Oostende), met een loon van minstens 6.200 euro bruto. Daar staat wel iets tegenover. Het gaat immers niet om een nine-to-five-job: er wordt op de meeste luchthavens de klok rond gewerkt in verschillende shifts. Ook tijdens de opleiding is er overigens een salaris: eerst ongeveer 1.880 euro bruto, na een succesvolle eerste training circa 3.400 euro bruto.

bron: Belga