Kusttram wint aan succes

De kusttram heeft in juli ruim twee miljoen reizigers vervoerd, een absoluut record. Dat meldt De Lijn. Om geluidshinder voor de buurtbewoners te beperken, installeerde de vervoersmaatschappij een systeem dat de rails smeert.

Met exact 2.024.560 kusttramreizigers doet De Lijn 2,42% beter dan in juli 2015, de vorige recordmaand. Vooral vanaf 21 juli, de nationale feestdag, steeg het aantal toeristen en op 23 juli werden zelfs 80.000 reizigers vervoerd. Omdat heel wat reizigers een dagpas kopen, concludeert De Lijn dat de gebruikers de kust ook echt ontdekken. De best verkochte combibiljetten met toegang tot een attractie en vervoer zijn die voor Plopsaland De Panne, het Zandsculpturenfestival in Oostende en Sea Life in Blankenberge.

Scherp geluid

Op bepaalde plaatsen langs het 72 kilometer lange traject van de kusttram waren er klachten van kustbewoners. Zij klaagden over een scherp knarsend geluid. De Lijn is zich al langer bewust van het probleem en probeerde in het verleden tevergeefs verschillende systemen uit. Nu komt ze met een nieuwe oplossing op de proppen, een GPS-gestuurd systeem dat smeerpasta op de rails spuit. Ondertussen zijn acht lijnen ermee uitgerust.