Koen Vanmechelen is eerste Belgische kunstenaar die tentoonstelt in Zimbabwe

Koen Vanmechelen opent overmorgen als eerste Belgische kunstenaar ooit een tentoonstelling in de National Gallery in Harare, het grootste museum van Zimbabwe. Het is meteen ook het begin van een nieuw project met zijn wereldbekende kosmopolitische kippen.

Na meer dan 20 jaar kruisen van nationale kippenrassen in het kader van het Cosmopolitan Chicken Project (CCP), lanceert Vanmechelen de Planetary Community Chicken (PCC). De universele CCP-hanen worden gekruist met lokale hennen. Het idee is dat de genetische eigenschappen van de lokale kippen en de kosmopolitische kippen elkaar versterken. Elk voegen ze hun specifieke kwaliteiten toe. Bovendien gaat de kunstenaar zo de genetische verarming tegen die het resultaat is van grootschalige industriële productie.

carpenters

Ook de lokale bevolking wordt nauw betrokken. De kippenrennen in de centrale ruimte van de galerij werden gebouwd door mensen uit de omgeving volgens de lokale Dhaka-huttenbouwerstraditie (foto boven). De kippen in het museum eten paddenstoelen (foto onder) die gekweekt zijn door de Zimbabwaanse voedseldeskundige en sociaal ondernemer Chido Govera, samen met de lokale bevolking.  De eieren worden geraapt en verkocht door de lokale gemeenschap. De paddenstoelen, kippen en hun eieren vormen samen een levend en leven gevend ecosysteem dat door de gemeenschap wordt beheerd.

champis

Centraal in de tentoonstelling staat de CC2016, de laatste generatie in het Cosmopolitan Chicken Project. Die scharrelt rond op de met zand bestrooide bodem van de Courtauld Gallery.