“Ik wil de Rode Duivels vrij en met passie laten spelen”

Belgium's new head coach Roberto Martinez pictured during a press conference of the Belgian national soccer team Red Devils to announce their new head coach, Thursday 04 August 2016 at the KBVB-URBSFA Belgian soccer union headquarters in Brussels. Spanish Martinez is appointed as new manager of the team, replacing Wilmots who was discharged last month after a disappointing Euro2016 tournament. BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR

De Belgische voetbalbond heeft Roberto Martinez officieel voorgesteld als nieuwe coach van de Rode Duivels. “Er moet gewerkt worden aan de winnaarsmentaliteit”, zei de Spaanse voetbaltrainer.

Martinez stond amper vier uur op Belgische bodem of hij kwam al een eerste keer oog in oog te staan met de Belgische pers. Woensdagavond had de Belgische voetbalbond (KBVB), sneller dan verwacht, zijn aanstelling bekendgemaakt. “Het professionalisme van de Belgische voetbalbond heeft me verrast”, zei de nieuwe bondscoach bij de start van de persconferentie. “Dit is een unieke kans en een grote uitdaging.”

Martinez trainde in het verleden de Engelse clubs Swansea, Wigan en Everton. Daar bracht hij telkens een aanvallende stijl op de grasmat, maar de 42-jarige Spanjaard is ervan overtuigd dat hij tactisch flexibel kan zijn. Dat was namelijk een van de beperkingen die zijn voorganger Marc Wilmots werd aangewreven. “Mijn ploegen proberen altijd om de bal te hebben en aanvallend te spelen”, stelt Martinez. “Maar in het hedendaagse voetbal moet je voorbereid zijn op de omschakeling en het tempo van de tegenstander.”

Verhuis van Schotland naar Brussel

Het grote mankement bij deze generatie Rode Duivels is volgens de nieuwbakken bondscoach een gebrek aan de juiste instelling. “Het moeilijkste in het moderne voetbal is winnen als je moet winnen. Vooral aan de winnaarsmentaliteit moet er gewerkt worden. De spelers moeten zich amuseren en tegelijkertijd hun leven willen geven voor de nationale ploeg.”

De naam van Martinez circuleerde deze zomer al eerder in België, maar dan als mogelijke nieuwe trainer van Anderlecht. “Ik heb contact met hen gehad, maar het bleek niet het juiste moment te zijn. Het toont wel mijn interesse in het Belgische voetbal”, aldus de ex-speler van Real Zaragoza, die zich naar eigen zeggen volledig wil onderdompelen in de Belgische cultuur. Binnenkort verhuist hij met zijn vrouw en kinderen van Schotland naar Brussel en voor zijn eerste oefenwedstrijd met de Rode Duivels op 1 september, nota bene tegen Spanje, wil de Catalaan met elke international persoonlijk gesproken hebben.

Foto Belga / V. Lefour