Deze vier activiteiten doe je beter niet op openbare wifi

Tegenwoordig kun je bijna overal wifi tappen, of je nu op café zit, in een koffiebar of de plaatselijke bibliotheek. Internetten is één van onze basisbezigheden geworden, maar hoe je doe je dat veilig op openbare netwerken?

Het kan heel bevrijdend zijn om eens van omgeving te veranderen, en je kantoor in te wisselen voor een co-workingspace bijvoorbeeld. Openbaar internet heeft talloze voordelen, maar niet elke actie die je onderneemt is zonder gevolgen. Daarom ging PureWow praten met communicatie- en veiligheidsexpert Shaun Murphy. Zijn veiligheidstips voor een buitenshuis bezoek aan het world wide web vind je hieronder.

1. Raadpleeg geen e-mail- of bankaccounts

Het is heel moeilijk om uit je inbox te blijven, maar je digitale huishouding doe je beter tussen je eigen muren of op het werk. Hackers kunnen namelijk via je inbox al je wachtwoorden resetten en zo je hele identiteit stelen. Zorg dus steeds voor sterke wachtwoorden met een combinatie van grote en kleine letters, symbolen en cijfers. Zuckerberg himself mocht onlangs nog ondervinden dat ‘dadada’ geen sterke keuze was als wachtwoord.

2. Deel geen bestanden

Deel geen bestanden of printers online als je gebruikmaakt van openbare wifi. Verberg ook je locatie, en zet voor de rest alles uit wat je kunt uitzetten.

3. Bezoek geen onbeveiligde sites

Wanneer je naar een website surft, maak je een connectie aan op het netwerk. Let er dus goed op dat de websites die je bezoekt, veilig zijn. Dit kan je controleren aan de ‘https’ voor de link. Bovendien wijst het slotje in de websitebalk erop dat de informatie die wordt gedeeld tussen de site en jouw computer, versleuteld is. Ook kan je jouw browser op ‘incognito’ zetten.

4. Raadpleeg geen apps

In plaats van een app te gebruiken, surf je beter naar de originele website, omdat die aan veel meer veiligheidseisen moet voldoen. Ook hebben de websites, in tegenstelling tot de apps, geen toegang tot je contacten, camera en locatie.