Youssef Chahed moet als nieuwe premier van Tunesië eenheidsregering vormen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Tunesische president Beji Caid Essebsi heeft de uittredende minister van Regionale Ontwikkeling, Youssef Chahed, benoemd tot premier. Hij wordt meteen ook belast met het vormen van een nieuwe eenheidsregering. De benoeming komt er nadat de huidige vierpartijencoalitie van premier Habib Essid zaterdag een vertrouwensstemming in het parlement verloor. In juni pleitte president Essebsi al voor een eenheidsregering, waarbij alle politieke partijen, maar ook de handelsorganisaties en de werkgeversorganisaties betrokken zouden zijn. Op die manier wil de president de aanhoudende economische crisis en sociale onrust in het land tegengaan.

De nieuwe premier, de 40-jarige Youssef Chahed, is van opleiding landbouweconoom en werkte jaren als professor in Frankrijk. Volgens de grondwet van Tunesië heeft hij nu 30 dagen de tijd om een regering te vormen. "Er zal een regering worden gebouwd rond competenties en rond onze jongeren", liet Chahed al weten. De strijd tegen corruptie en terrorisme wordt volgens hem prioritair. Hij voegt er ook aan toe dat "vrouwen beter vertegenwoordigd" zullen zijn in het nieuwe kabinet.

Veel Tunesiërs zijn blij met de jonge leeftijd van de nieuwe premier. Anderen zijn dan weer ontgoocheld dat gekozen is voor een lid van de uittredende regering, die als een mislukking wordt gezien. Ook veroordelen ze het feit dat Chahed een aangetrouwd familielid is van president Essebsi.

Bron: Belga