Vlaamse overheid betaalde facturen nog nooit zo slecht

Vlaamse overheid betaalde facturen nog nooit zo slecht

In het tweede trimester van 2016 heeft de Vlaamse gemeenschap slechts 43 procent van alle facturen tijdig betaald. Bij 31 procent van de facturen was dat echter meer dan 90 dagen na de vervaldag. De Vlaamse gemeenschap kent zo de slechtste score ooit voor betaalgedrag, zo blijkt woensdag uit een barometer van bedrijfsinformatiespecialst Graydon. Daaruit blijkt ook dat voor het eerst Waalse bedrijven hun facturen beter betaalden dan Brusselse en Vlaamse bedrijven. “De Vlaamse gemeenschap vertoont daarmee een fundamentele dip en behaalt voor betaalgedrag de slechtste score”, zegt Eric van den Broele, senior manager Research and Development bij Graydon. In het eerste trimester van dit jaar betaalde de Vlaamse gemeenschap 24 procent van de facturen meer dan 90 dagen na de vervaldag.

In het algemeen betaalden Belgische bedrijven en overheden in het tweede trimester 66 procent van de facturen binnen de afgesproken termijn, aldus Graydon. In het eerste trimester was dit nog 70 procent. Volgens Graydon is die achteruitgang niet alarmerend, “aangezien elk tweede trimester van het jaar de betalingskwaliteit achteruit gaat. Het niveau van het aantal correct betaalde facturen is vergelijkbaar met dezelfde periode een jaar eerder.”

Graydon stelt daarnaast ook vast dat voor het eerst bedrijven die in Wallonië zijn gevestigd, hun facturen beter betaalden dan Vlaamse en Brusselse. “Het valt op dat het betaalgedrag over de verschillende gewesten steeds meer gelijk loopt”, aldus Van den Broele. “Ook binnen het Waalse gewest worden steeds duidelijkere betaalafspraken gehanteerd, waardoor het betaalgedrag inmiddels identiek en sinds kort zelfs beter is dan binnen het Vlaamse Gewest.”

In het Brusselse Gewest stelt Graydon een scherpe daling van het aantal correcte betalingen en een flinke toename van het aantal wanbetalingen vast. De bedrijfsinformatiespecialist ziet daarvoor onder meer een verband met de aanslagen in Brussel.

bron: Belga