Twee Noord-Koreaanse raketten afgevuurd, één lancering mislukt

Twee Noord-Koreaanse raketten afgevuurd

Noord-Korea heeft woensdag twee ballistische raketten afgevuurd, waarvan er één onmiddellijk na de lancering ontploft is. Dat meldt het Amerikaanse Strategic Command. De tweede raket kwam terecht in de Japanse Exclusieve Economische Zone (EEZ), aldus de Japanse premier Shinzo Abe. De premier had het over een “schandalige handeling en een ernstige bedreiging voor de Japanse veiligheid” en een “duidelijke schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad”. De Noord-Koreanen vuurden om iets voor 8 uur plaatselijke tijd tegelijk de Rodong-raketten van middellange afstand af, vanaf de basis van de westelijke stad Hwangju, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het is de eerste keer sinds 1988 dat een Noord-Koreaanse raket tot in de Japanse EEZ geraakt.

In juli kwamen Zuid-Korea en de Verenigde Staten overeen om een geavanceerd raketverdedigingssysteem te ontplooien in Zuid-Korea, om zich te verdedigen voor de dreiging vanuit Noord-Korea. Dat systeem zou eind volgend jaar actief moeten worden. Noord-Korea waarschuwde enkele weken geleden dat het een “fysieke tegenaanval” zou uitvoeren tegen dat rakettenschild, aldus Yonhap. Ook Peking en Moskou lieten hun ongerustheid over dat schild al blijken.

Op 19 juli vuurde Noord-Korea ook al drie ballistische raketten af. Op 22 augustus starten Amerikanen en Zuid-Koreanen met nieuwe gezamenlijke manoeuvres.

bron: Belga