Turkije weerlegt kritiek op harde maatregelen na mislukte staatsgreep

door
Belga
Leestijd 2 min.

Mustafa Yeneroglu, de Turks-Duitse voorzitter van het mensenrechtencomité in het Turks parlement en afgevaardigde van Erdogans AK-partij, heeft woensdag op de Duitse radiozender Deutschlandfunk de harde maatregelen na de mislukte staatsgreep verdedigd. De beschuldiging dat Turkije niet langer een rechtsstaat zou zijn, noemde hij "niet conform de feiten". Ook Turks president Recep Tayyip Erdogan verzet zich tegen de kritiek van het Westen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International drukte eind vorige maand haar bezorgdheid uit over het lot van de Turkse gedetineerden. Die zouden volgens "geloofwaardige aanwijzingen" gefolterd en mishandeld worden. Veel Westerse, maar ook Turkse stemmen klagen over een "uitholling van de rechtsstaat".

Yeneroglu verwerpt die kritiek. "Het moet duidelijk zijn dat Turkije, na de mislukte staatsgreep waarbij honderden doden en duizenden gewonden vielen, zich in een noodtoestand bevindt en duidelijk en hard moet terugslaan".

De parlementariër verwijst naar het feit dat veel mensen die na de staatsgreep gevangen waren genomen intussen opnieuw op vrije voeten zijn "omdat de klachten tegen hen niet gegrond waren". Ook het lot van de tienduizenden geschorste staatsambtenaren ligt volgens hem nog niet vast. "Er wordt nog onderzocht of zij al dan niet aansprakelijk zijn. Velen zullen opnieuw hun ambt gaan bekleden, en anderen zullen volledig ontslagen moeten worden."

Ook Erdogan laakt de kritiek van het Westen bij een spoedzitting van de Diyanet, de Turkse religieuze raad. "Het Westen heeft de kant van de putschisten gekozen", stelt Erdogan, "en niet de kant van de regering die zich ertegen verzet".

Bron: Belga