Racisme op internet - "Federale overheid neemt wel degelijk maatregelen om racisme aan te pakken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De federale overheid neemt wel degelijk maatregelen om racisme en discriminatie aan te pakken. De woorden van Wouter Van Bellingen, de directeur van het Minderhedenforum, zijn toch wel heel erg kort door de bocht. Dat zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), woensdagnamiddag. Van Bellingen zei woensdagochtend in "De Ochtend" op Radio 1 dat de politie te weinig doet om racisme en discriminatie aan te pakken. De directeur van het Minderhedenforum reageerde op de stroom van racistische opmerkingen op sociale media over de dood van de 15-jarige Ramzi Mohammad Kaddouri uit Genk na een ongeval met een quad in Marokko.

De bestrijding van racisme is een belangrijke prioriteit in het nationaal veiligheidsplan voor de volgende vier jaar, dat onlangs werd goedgekeurd. Daarin is een antidiscriminatieplan voorzien dat staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs tegen eind 2016 klaar moet hebben. "Als we het kunnen, zullen we altijd rechtstreeks ingrijpen tegen discriminatie en racisme", benadrukt Van Raemdonck.

Voor wat de lokale politie betreft verwijst Binnenlandse Zaken naar de complexe structuur met 189 lokale politiezones. "De korpschefs rapporteren aan de lokale overheden. Daar kunnen we niet rechtstreeks ingrijpen, maar we proberen hen in de juiste richting aan te moedigen waar we kunnen", aldus de woordvoerder van Jambon.

Binnenlandse Zaken wil graag een positief verhaal brengen. "We willen dat de politie een afspiegeling is van de maatschappij", aldus Van Raemdonck. Hij verwijst naar het proefproject in Antwerpen, waar er lokaal gerekruteerd wordt met als doelstelling om binnen het politiepersoneel een betere afspiegeling te krijgen van de reële wereld. Het project wordt eind augustus geëvalueerd, maar Binnenlandse Zaken kan nu al aangeven dat het zijn vruchten afwerpt.

bron: Belga