OS 2016 - Yanina Wickmayer wil zich "honderdduizend procent" geven

door
Belga
Leestijd 2 min.

Yanina Wickmayer neemt in Rio de Janeiro voor de tweede keer deel aan de Olympische Spelen. De nummer 36 op de wereldranglijst vertoeft sinds enkele dagen in Brazilië. "De dagen zijn hier tot dusver redelijk goed gevuld. We trainen, gaan naar de fitness, eten. Alles vraagt wel redelijk veel tijd. Er is weinig tijd om andere dingen te doen", legt Wickmayer woensdag uit. "We zijn al eens in het olympisch dorp gaan rondkijken, hebben wat tijd doorgebracht met de andere atleten. Het is leuk om ervaringen te delen, te zien hoe zij naar hun competitie toeleven. Sommige sporten zijn toch helemaal anders dan de onze, het is heel speciaal om van andere atleten te horen hoe zij zich voorbereiden. Die ervaringen zijn uniek."

"De Spelen zijn een heel apart, speciaal toernooi", gaat 'Wicky' verder. "Er worden veel matchen gespeeld maar uiteindelijk gaat het alleen om de laatste vier. Elke gewonnen match is een eer om voor je land te winnen. Men mag van mij verwachten wat men altijd mag verwachten: ik ga me honderdduizend procent geven. Dat doe ik voor de Fed Cup, dat heb ik ook vier jaar geleden tijdens de vorige Olympische Spelen gedaan en dat doe ik voor mezelf. Verder zal het een beetje van de loting van morgen afhangen. Dan zien we wel hoe de week vordert."

In tegenstelling tot het mannentoernooi, waar de afzeggingen elkaar opvolgen, is de tabel bij de vrouwen wel gekleurd met tal van grote namen. "Ik denk dat er maar een of twee toppers niet zijn. Het deelnemersveld zal dus redelijk stevig zijn. Zoals bij elk toernooi zal het van veel factoren afhangen. Ik moet gewoon focussen op mezelf, er vol voor gaan en dan zullen we wel zien."

Het olympisch toernooi wordt op hardcourt gespeeld. "Ik heb op die ondergrond al redelijk veel goeie toernooien gespeeld, veel titels gewonnen", weet Wickmayer. "Dit is gewoon een heel speciale week, niet alleen voor onszelf maar voor ons land. Dat moet de kracht geven om, wanneer het op het veld wat moeilijker gaat, door te zetten."

Vier jaar geleden vond het olympisch tennistoernooi plaats op de grasvelden van Wimbledon. Wickmayer verloor toen in de tweede ronde na een thriller van Caroline Wozniacki. "De ervaring is nu toch helemaal anders. Ik sliep toen in een huis omdat Wimbledon redelijk ver (van het olympisch dorp) lag. Toen had ik totaal geen contact met andere atleten behalve op die ene dag dat ik na mijn nederlaag naar het dorp ging. Dit is toch helemaal anders. Ik ben wel blij dat ik de Spelen eens "echt" meemaak. Het is toch wel iets uniek, zelfs als tennisster. Men zegt wel eens dat tennis geen echte olympische sport is maar als je dit als sporter kan meemaken, is het toch een hele verrijking."

bron: Belga