Europese Commissie keurt steun voor nieuwe Berlijnse luchthaven goed

Europese Commissie keurt steun voor nieuwe Berlijnse luchthaven goed

De Europese Commissie gaat akkoord met een Duits pakket van publieke investeringen in de nieuwe luchthaven van Berlijn-Brandenburg. Het gaat om een in januari gemelde lening ter waarde van 1,1 miljard euro en een garantie voor verdere kredieten voor hetzelfde bedrag. De investeringen gebeuren tegen marktvoorwaarden en vormen daarom geen staatssteun voor de luchthavenexploitant. Dat laat de Europese Commissie woensdag weten.
Een deel van het geld is bestemd voor de oplossing van technische problemen met het brandbeveiligingssysteem en voor de verbetering van de geluidsisolatie. Bovendien gaan er middelen naar de uitbreiding van de capaciteit, omdat de passagierstrafiek sterker zal stijgen dan in het oorspronkelijke project aangenomen werd. De luchthaven uitbreiden en voltooien is volgens Europa de meest rendabele oplossing. De investering zou nog altijd positieve resultaten opleveren als de opening uitgesteld wordt of als de kosten oplopen.

De afwerking van de nieuwe Berlijnse luchthaven, die naar oud-kanselier Willy Brandt genoemd zal worden, loopt al jaren vertraging op. Hij zou in 2011 in Schönefeld opengaan, maar er doken allerhande moeilijkheden op: overschrijding van de geraamde kosten, technische problemen en beschuldigingen van corruptie. Eind 2017 geldt nu als realistisch.

De Duitse hoofdstad telde na de hereniging drie luchthavens: Tempelhof en Tegel in West-Berlijn en Schönefeld in Oost-Berlijn. Tempelhof is intussen dicht en Berlin Brandenburg BER moet de twee andere vervangen.

bron: Belga