Donald Trump weigert Paul Ryan en John McCain te steunen in voorverkiezingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Donald Trump gaat de voorverkiezing van twee van de hoogst geplaatste Republikeinen in het Congres, Kamervoorzitter Paul Ryan en oud-presidentskandidaat en senator John McCain, (nog) niet steunen. Dat heeft Trump gezegd in een interview met de Washington Post. Zowel Ryan als McCain sprak zijn steun uit voor de Republikeinse presidentskandidaat, maar beiden hebben zich al een aantal keer gedistantieerd van Trumps uitspraken. Intussen spreken alsmaar meer Republikeinen hun steun uit voor de kandidaat van de Democraten, Hillary Clinton. Ryan moet het voor zijn kamerzetel opnemen tegen de underdog en Trump-aanhanger Paul Nehlen. "Ik hou van Paul (Ryan, red.), maar dit is een vreselijke tijd voor ons land", aldus Trump aan de Post. "We hebben heel sterk leiderschap nodig. We hebben heel, heel sterk leiderschap nodig. En ik ben er nog niet uit (wie ik ga steunen, red.). Ik ben er nog niet uit."

Ook McCain kan (nog) niet op de steun van de vastgoedmagnaat rekenen. McCain woonde de partijconventie niet bij, en haalde na de controverse rond de familie van de omgekomen oud-strijder Humayun Khan scherp uit naar Trump. "Ik heb altijd gevonden dat hij veel beter gewerkt kon hebben voor de veteranen. Ik heb het daarom dus altijd moeilijk gehad met John, omdat onze veteranen niet juist behandeld worden. Ze worden niet eerlijk behandeld." Trump had tijdens de campagne al gezegd dat McCain volgens hem geen oorlogsheld is - tijdens de Vietnamoorlog zat hij meer dan vijf jaar gevangen. "Ik verkies mensen die zich niet laten vangen", zei Trump toen. McCain zag dinsdag in Arizona wel Trumps running mate Mike Pence.

Op Twitter noemde Trump het presidentschap van Obama een "ramp", nadat de huidige president zijn mogelijke opvolger had omschreven als "niet geschikt voor de job". Intussen zijn er alsmaar meer Republikeinen die hun steun voor Trump opzeggen en - voor de presidentsverkiezingen - overstappen naar het Democratische kamp. Voornaamste reden daarvoor is, opnieuw, de controverse met de familie-Khan. "Republikeinse strategen die ooit dachten dat Trump in de aanloop naar de algemene verkiezing onder controle gebracht kon worden, geven deze week zo goed als toe dat die hoop is verdwenen", aldus de New York Times. Enkele dagen al proberen Trumps adviseurs hem, tevergeefs, duidelijk te maken dat hij die ruzie met de Khans achter zich moet laten, aldus nog de krant.

bron: Belga