Berichtendienst Telegram van doodgeschoten dader kwam weer tot leven

door
Belga
Leestijd 2 min.

Hoewel Adel Kermiche vorige week net als zijn terreurkompaan Abdel Malik Petitjean door de ordedediensten is doodgeschoten bij de aanslag op een kerk nabij het Normandische Rouen, is zijn berichtendienst Telegram op zijn smartphone plotsklaps weer tot leven gekomen. Dit heeft het blad L'Express woensdag gemeld na de documenten te hebben kunnen inkijken. Met de client-to-client dienst Telegram kunnen gebruikers versleutelde en zelfvernietigende berichten, foto's en andere bestanden uitwisselen. Beide terroristen - die naar eigen zeggen in naam van Islamitische Staat in Saint-Etienne-du-Rouvray in een kerk gelovigen hebben gegijzeld en een priester hebben vermoord - zijn adepten ervan. Kermiche zelf heeft er meerdere audioboodschappen gepost en bericht over zijn morbide plannen.

Net een week na de aanslag, dinsdagavond 21.51 uur, kwam de Telegramdienst van Kermiche weer tot leven, na een week stil te zijn geweest. Een onbekende feliciteerde in een audioboodschap van minder dan twee minuten in accentloos Frans zijn "broeders" voor de in Frankrijk gevoerde operaties en laat ook uitschijnen dat hij zich in een oorlogszone bevindt. "Wij zijn aan bloed gewoon, wij zijn aan oorlog gewoon, wij zijn aan veel zaken gewoon geraakt", zegt de onbekende eraan toevoegend dat "zusters, kinderen en broeders hier" zich verheugen over de aanslagen.

Er verschijnen ook drie foto's: één uit de video-opeising door beide daders, één van de Algerijnse islamistische terrorist Khaled Kelkal (van de aanslagen van 1995) en één van Larossi Alballa, de man die in juni nabij Parijs twee politiemensen heeft vermoord.

De reactivatie van Telegram toont volgens L'Express aan dat Kermiche niet alleen in contact stond met zijn mededader, maar ook nog met minstens één ander iemand. Als het al geen opdrachtgever is kan het iemand zijn die het overgaan tot de daad heeft beïnvloed.

bron: Belga