Jupiter doet eigen maan bevriezen

Dankzij Amerikaanse wetenschappers zijn we alweer een ontdekking rijker over het heelal. Op Io, een van de 67 manen van Jupiter, gebeurt iets opmerkelijks tijdens de zonsverduistering, zo stelden de onderzoekers vast. Als Jupiter voor de zon schuift, keldert de temperatuur op de maan zodanig dat zijn dampkring voor een deel bevriest.

Io is het meest vulkanische hemellichaam in ons zonnestelsel. De vulkanen stoten honderden kilometers hoge wolken van zwaveldioxide uit, die terechtkomt in de dampkring. Over het oppervlak van de maan stroomt lava.

Om de anderhalve dag komt Io in de schaduw van Jupiter te staan door de zonsverduistering. Daardoor zakt de temperatuur op de maan met 20 graden: van 148 graden onder nul naar min 168. Als gevolg daarvan bevriest de zwaveldioxide in de dampkring en slaat die neer op het oppervlak. Als de zon twee uur later weer schijnt, verandert het ijs opnieuw in gas.

Anderhalve dag later begint het hele fenomeen opnieuw. “De dampkring van Io zit in een constante staat van instorting en herstel”, zeggen de onderzoekers.