Gehandicapte stuntman maakt salto’s met de rolstoel

Aaron ‘Wheelz’ Fotheringham is op 24-jarige leeftijd een legende in de wereld van de extreme sports. In zijn rolstoel haalt hij de gekste stunts uit.

De 24-jarige ‘Wheelz’ zit al zijn hele leven in een rolstoel als gevolg van een aangeboren ruggenmergletsel. Skaten of bmx’en zat er als tiener dus niet in, maar waarom zou je op een plank op wieltjes gaan staan als je een stoel op wieltjes hebt? Ideaal om te stunten, toch?

Fotheringham trok als puber regelmatig naar lokale skateparken. “Ik hou van skateparken, omdat ik er niet anders dan de anderen behandeld word”, legt hij uit aan extremesportsblog Mpora. Op zijn 14de slaagde hij er als eerste persoon ooit in een backflip te maken met zijn rolstoel. Vier jaar later landde hij ook een dubbele achterwaartse salto. Intussen was hij, vooral dankzij zijn YouTubefilmpjes, op de radar van ‘Nitro Circus’ verschenen. Die stuntshow op televisiezender MTV besloot hem in te lijven. Hij maakt nog altijd deel uit van het team van stuntman annex motorcrosser Travis Pastrana.

In 2011 bereikte hij zijn grootste succes tot nu toe. Voor het eerst slaagde hij erin, tijdens een liveshow van Nitro Circus in Nieuw-Zeeland, om een voorwaartse salto uit te voeren. Daarover vertelt hij meer in de video hieronder.

 

Zijn rolstoel is speciaal voor hem ontwikkeld, met speciale ophanging, skatewieltjes en een lichtgewicht aluminium frame. “Het is een rolstoel, geen gevangenis”, zegt hij daarover. En dat citaat vat meteen zijn hele levensfilosofie samen.