Zuid-Korea schorst verkoop van 80 Volkswagenmodellen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Zuid-Koreaanse regering heeft vandaag de verkoop geschorst van 80 verschillende Volkswagenmodellen, naar aanleiding van het emissieschandaal. Daarnaast moet de autobouwer een boete van 14 miljoen euro betalen voor homologatieproblemen. De Zuid-Koreaanse maatregel is daarmee een van de meest drastische die internationaal genomen zijn sinds het schandaal uitbrak. De schorsing geldt voor zo'n 83.000 Volkswagens en Audi's die verkocht moesten worden. Reden is de vervalsing van documenten over de geluids- en uitstootniveaus, aldus het ministerie van Milieu in een verklaring. "Certificaten verkrijgen met vervalste documenten is een ernstig misdrijf, en we zullen dit streng behandelen", aldus nog het ministerie in een verklaring.

Eind juli kondigde Volkswagen zelf al aan dat het de verkoop zou stoppen van 79 van zijn modellen in Zuid-Korea, omwille van de onderzoeken in verband met het emissieschandaal.

Volkswagen wordt ervan beschuldigd sinds 2010 geknoeid te hebben met honderden documenten over de uitstoot, brandstofverbruik en geluidstesten om toelating te krijgen de VW Golf en de Audi-modellen op de Zuid-Koreaanse markt te brengen. Eerder werd een leidinggevende van Volkswagen in Zuid-Korea al opgepakt. Verschillende anderen werden ondervraagd.

Bron: Belga