West-Amerika blijft branden, vooral Californië kwetsbaar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Maandag woedden er nog steeds grote branden in West-Amerika, waardoor al tienduizenden mensen geëvacueerd moesten worden. Ook viel er minstens een dode. Vooral Californië is met zijn 66 miljoen bomen bijzonder ontvlambaar en dus zeer kwetsbaar voor de branden. In het noordelijke Big Sur, heeft de brand 'Soberanes' op iets meer dan een week tijd al 164 km2 in de assen gelegd. Meer dan 5.000 brandweerlieden werden gemobiliseerd, maar die hebben het vuur nog steeds maar voor 18 procent onder controle.

Door het vuur werden al 57 huizen vernield en lopen 2.000 gebouwen het risico beschadigd te worden, waardoor al duizenden inwoners geëvacueerd moesten worden. Vorige week overleed de bestuurder van een graafmachine aan de verwondingen die hij opliep tijdens bluswerken in het gebied.

In het midden van de staat Californië woedt sinds zaterdag de brand 'Goose', die al 7 km2 verwoestte en nog maar voor 5 procent onder controle is. Daar doen 1.328 brandweermannen er alles aan om de vuurzee te bestrijden.

De brand 'Sand', die 167 km2 verwoestte rond Santa Clarita, ongeveer 50 km ten oosten van Los Angeles, is intussen wel onder controle. 'Sand' begon negen dagen geleden en leidde tot de gedwongen evacuatie van 20.000 mensen.

Bron: Belga